HomeNoordbroekVerhalenZuidbroek

Fietstocht ter gelegenheid 20 jarig bestaan

De fietstocht van de HKM ter gelegenheid van hun 20 jarig bestaan. “Het gait deur”. Mooie weersvoorspellingen en ruim 25 deelnemers. De tocht begint bij het Trein en Tram museum. In het hart van bedrijvig Zuidbroek. Waar eens de scheepvaart tot naast het spoor lag. Voor overslag van goederen om deze naar alle richtingen te vervoeren. Trein en schip waren de voertuigen die het meeste mee konden nemen. De glorietijd is af te lezen aan het grote stationsgebouw met maar liefst twee uitspanningen er tegen over.

Een bont gezelschap met veel gele hesjes fietsen door de dorpen. En gaan langs de patriciƫrswoningen, door de straten met de oude veldnamen en zo naar de Oudelaan. Ooit het karrenspoor richting Haren, toen Sappemeer nog het Sapmeer was en Hoogezand nog hoog zand. De unieke kerkhoven. Alleen nog maar in het Noorden des lands aanwezig. In Noord- en Zuidbroek liggen ze rondom de imposante Romano-Gotische kerken. In Zuidbroek is het kerkhof te bezichtigen, in Noordbroek de kerk.

Fietsend over de gewone weg en achterlangetjes gaat de groep langs hoge, in de ijstijd opgestuwde zandhopen. Soms afgegraven om het zand te gebruiken voor de aanleg van de nooit rendabele NOLS spoorlijn. Geluk bij een ongeluk weten we daardoor wel dat er 700 jaar voor Chr. bewoning was op deze droge hoogten. Met in de heg opgehangen kaarten en plaatjes wordt duidelijk dat op deze plek in Noordbroek de voeten het hoge water aanraken van de overstroomde Dollard. In een vergezicht is de waarschijnlijke eerste bewoning van dit dorp te zien. Nu, op deze eigentijdse dag, begeleidt door het soundchecken van het piratenfestival.

In een heerlijk warm zonnetje, tussen biodynamische groenten en kruiden achter de molen “de Noordstar”, is er tijd voor koffie of thee met wat lekkers. De tocht wordt vervolgd langs de droppingsplaats van geheime agenten en de grootse beloftes van een tropisch zwembad, verwarmde voetbalvelden en wandelplantsoen. In plaats daarvan wordt ieder weekend een rommelmarkt georganiseerd in een tweede hands loods.

Tot slot langs het woonhuis van de verzetsstrijder en door het dal van de Oude AE. Moe, bruin geworden en met heel veel historische informatie keert ieder huiswaarts. Voor sommigen dichtbij, voor anderen nog een half uur te gaan. Een interessante, maar vooral gezellige middag.

Foto’s allen eigendom Historische Kring Menterwolde

Een gedachte over “Fietstocht ter gelegenheid 20 jarig bestaan

  • Ria Sonneveld-Por

    Heel goed georganiseerd en prachtige onbekende verhalen.

Reacties zijn gesloten.