ActiviteitenHomeLezingen

“SCHADUWKUST” COMPLEXITEIT VAN HET BOERENLAND

Op 29 oktober 2019 kwam Ineke Noordhof een lezing verzorgen voor het Nut van Noordbroek en de Historische Kring Menterwolde.

Ineke was een inwoonster van Noordbroek en is nu landschapshistoricus, journalist en econoom. Maar ze schrijft ook boeken. En één van haar boeken staat deze avond centraal. “Schaduwkust.”

Het ging over vier generaties Sijpkens ( geen onbekende naam in Noordbroek overigens ) die de rand van de Waddenzee hertekenen. Zoals de bevolking van onze dorpen land hebben ingedijkt om de overstroomde Dollard te veroveren, dringen de mannen van het geslacht Sijpkens met al hun krachten de Waddenzee terug om zo land te winnen. De Westpolder wordt aangelegd in 1875 en is daarna een voorbeeld voor andere polders. Van vader op zoon wordt de strijd aangegaan met de elementen van de natuur en de overheid. Waar bij de eerste Herenboer Sijpkens veel personeel nodig was om land te winnen en te bebouwen, is het bij de laatste generatie stil op het erf. Tijden veranderen en zijn ook toe aan verandering.

Recensies laten weten dat het een meeslepende geschiedenis is van de Groninger Waddenkust en dat Ineke weet waarover ze schrijft. Het boek is dan ook genomineerd voor het “beste Groninger boek 2019”.

Ineke trekt volle zalen met het indrukwekkende verhaal over de complexiteit van het boerenland, begeleidt door een veelheid aan prachtige beelden, ook in Noordbroek was het een volle zaal.