HomeZomerreis 2015

Zomerexcursie Westerkwartier

Op zaterdag 13 juni  vertrokken wij weer voor de traditionele zomerexcursie.  We proberen daarvoor steeds andere streken en plaatsen in onze omgeving te bezoeken. Ons lid Jur Engels deed ons de suggestie aan de hand om eens in het Westerkwartier te gaan kijken.

Tijdens onze excursie bezochten we de streek Vredewold. Dit gebied is vermoedelijk vanuit de klei – en wierdenkust in het noorden gekoloniseerd via de Oude Riet, de later gekanaliseerde Matsloot en het Oude Diepje. Over het tijdstip van deze kolonisatie is niet veel bekend, maar het is aannemelijk dat die, net als bij Duurswold en Noord- en Zuidbroek, rond het jaar 1000 heeft plaats gevonden.                    Al tijdens ons “voorwerk” bleek hier een schat aan informatie en kennis te liggen dat voor ons, als liefhebbers van geschiedenis, een bezoek zeker waard is. We bezochten deze reis de woonhuizen van de machtige hoofdelingen in deze streek, verzamelingen van oude gebruiksvoorwerpen en reizen door een cultuurhistorisch boeiend landschap. Het was weer een prachtige en zeker interessante excursie.