HomeLezingen

familie van Panhuys

16 april 2015, lezig door de heer Reinder Hovinga 

De Veenkoloniën waren tezamen een groot gebied in het Groninger en Drentse landschap. Maar er was nog een groot veengebied. Namelijk ten zuiden van Leek. Waar in de Veenkoloniën gezamenlijke heren ( compagnieën ) grote delen van het veen kochten om te ontginnen, waren de eigenaren van het veen te Leek de Jonkers van Nienoord. En dus werd dat het Nienoorterveen genoemd.

Één van die jonkers was Johan Aemilius Abraham van Panhuys. Zijn moeder was uit het geslacht van Inn- en Knyphuizen welke al sinds 1693 de bewoners waren van Nienoord.

Over deze Jonker, de herbouwer van Nienoord, burgemeester, commissaris van de Koning(in), en vice-president van de raad van state, ging de lezing die de HKM heeft georganiseerd in april 2015.

Reinder Hovinga te Zuidbroek heeft zich verdiept in deze zeer rijke man, die Nienoord bezat, maar ook andere schitterende huizen waaronder een pand in Groningen aan het Hereplein. Dhr. Hovinga nam de toehoorders op boeiende wijze mee in een verhaal over de puissante familie van Panhuys. 

Ruim 40 jaar was de heer Hovinga kerkgids in het romaanse kerkje te Midwolde, tevens de kerk van de bewoners van Nienoord. Hier is ook een gebrandschilderd raam  aangebracht ter nagedachtenis aan genoemde Jonkheer en zijn echtgenote, zijn zoon en diens echtgenote, die op tragische wijze zijn omgekomen op 6 november 1907. Hun koets raakte bij dichte mist in het Hoendiep. Ook van dit voorval, dat in toenmalige tijd een zeer diepe indruk bij de bevolking heeft achtergelaten, werd in beeldende bewoordingen verhaald.

Een interessante avond vol boeiend vertelde wetenswaardigheden rondom deze familie van Panhuys.