HomeZomerreis 2014

Zomerreis 2014

Het zomerreisje van de HKM op 14 juni 2014 ging dit jaar naar Appingedam en omgeving.

Deze middeleeuwse stad (naast Groningen de enigste stad in de provincie met stadsrechten) is bekend om zijn hangende keukentjes en zijn “antieke” binnenstad, maar er is véél meer. Daarom een geweldige excursie naar onbekende objecten.

In verband met het programma zullen wij deze keer de koffie direct na aankomst moeten schenken. Dat is wat aan de vroege kant, maar in ieder geval zijn we dan wél wakker.

De eerste bezoeken gaan naar de openbare bibliotheek (de Fransema kamer) en het museum Stad Appingedam. Wandelend door het centrum kun je nog duidelijk de sporen zien van een boeiend verleden. Ook het Museumpand aan de Dijkstraat is van oorsprong middeleeuws. In de kelder zijn nog sporen van een steenhuis te zien.

Rond 12.00 uur gaan wij lunchen in Paviljoen Overdiep, gelegen aan het water en tegenover de prachtige Nicolaikerk. Een schitterende plek.

Na de lunch zal kenner én humorist Jan Dijkema ons een rondleiding en uitleg geven door deze imposante Nicolaikerk.

Hierna verlaten we Appingedam en gaat het naar de kerk in Tjamsweer met zijn bijzonderheden. Vervolgens gaan wij het immense bunker complex -vanaf de weg bijna niet zichtbaar- uit de koude oorlogsperiode bezoeken. Het is wellicht verstandig een verrekijker mee te nemen, want het complex is te groot om in een uurtje te belopen.

De reiscommissie; Ina Schrage, Anneke Veerman en Anton Koekkoek zijn weer veelvuldig op stap geweest om deze bijzondere plekjes voor u uit te zoeken en voor te bereiden. Als schitterend einde hebben ze een bezoek aan het pittoreske kerkje in Marsum uitgezocht. Ook hier is het een en ander te ontdekken om daarna met nieuwe kennis naar huis te gaan.