HomeLezingen

Lezing Peter Sierksma : ”Mijnheer, dat weiger ik ”

Het is 16 november 1942. Pieter Kapenga (geboren 1898 te Muntendam), hoofdagent in Kampen, wordt bij zijn korpschef geroepen voor een ‘opdracht die zo onopvallend mogelijk moet worden uitgevoerd’.  Het gaat om de deportatie van zijn Joodse stadsgenoten naar Westerbork. Kapenga weigert en komt terecht in Kamp Vught en daarna in Dachau.

Kapenga overleeft , maar hij spreekt er nooit meer over. Dit tot verdriet van zijn kleinzoon. Nu bijna tachtig jaar later probeert kleinzoon en historicus Peter Sierksma de achtergronden van zijn grootvaders weigering te achterhalen.

In november 2021  verscheen het boek “Mijnheer, dat weiger ik” tijdens een bijzondere lezing nam Peter Sierksma ons mee in het leven van zijn opa met ons delen. Hij vertelde over het leven in het kamp, de bizarre terugkeer naar Kampen maar ook het leven wat hij na deze verschrikkelijke periode weer moest oppakken.