HomeHulp GevraagdNoordbroek

Zoektocht naar onderwijzer Amerika uit Noordbroek

Wij zijn  op zoek naar informatie over Johannes Leonardus Amerika, geboren op 25 juni 1897 in Noordbroek. Hij was zoon van een landarbeider maar wist zich te ontwikkelen tot onderwijzer. Waar hij aangesteld was weten we niet. Maar hij trouwde in 1920 in Noordbroek. Dus vermoedelijk was hij aan een van de scholen in Noordbroek verbonden. In oktober 1922 werd hij onderwijzer der tweede klasse in Indramajoe in toenmalig Nederlands Oost-Indië benoemd. In 1925 werd hij hoofd van de openbare school te Keboemen op Java. Daarna is hij teruggekeerd naar Nederland. In de oorlog dook zijn naam op als hoofdonderwijzer in Groningen. In 1950 werd hij Inspecteur van het Onderwijs in Winschoten. Hij was de vader van Antonie Martinus Amerika die later burgemeester van Hoogezand-Sappemeer zou worden.

Wij zouden graag meer over Johannes te weten willen komen en zien wat er in de gemeente Noordbroek over hem bekend is uit de tijd voordat hij naar Indië vertrok. Aangezien de huidige gemeente Midden-Groningen binnen het rayon van de Schoolinspectie Winschoten viel, vermoed ik dat er over zijn  rol als inspecteur mogelijk ook iets te vinden moet zijn.

Wie kan ons verder helpen?  Reacties graag naar info@historischekring-menterwolde.nl