Jan Emmens

En dan is het zover. De laatste etappe van de herinnering aan Jan Emmens.

Verzetsstrijder en met zijn vrouw Jantje Braam woonachtig aan de Poeltjelaan te Zuidbroek. Door omstandigheden komt hij bij het verzet in Friesland. Voor beide echtelieden een zware beproeving. Nog zwaarder wordt het voor Jantje als zij weken na de bevrijding een politiekrantje onder ogen krijgt waarin een foto is geplaatst van een op brute wijze door de vijand vermoorde, niet geïdentificeerde persoon. Het is haar man. Eerst wordt Jan op de begraafplaats te Zuidbroek begraven, maar later overgebracht naar de erebegraafplaats te Loenen. En daarmee verdwijnt hij voor Zuidbroek in de vergetelheid.

Bij het tot stand komen van het oorlogsboek van de dorpen Meeden, Noord- en Zuidbroek, komt Jan Emmens weer naar voren. Het blijkt dat hij één van de weinige verzetsmensen is, die geen straatnaam heeft gekregen. Janneke Blaauw, voorzitter van de Historische Kring Menterwolde, vond dat hij ook in onze herinnering moest blijven. En na alle commissies en vergaderingen waarin mondeling positief is gereageerd op het voorstel, is het sinds kort zichtbaar voor iedereen. Deze man heeft een verdiende herinnering. De borden zijn geplaatst. Naast de Klaas Woltjerweg ligt het Jan Emmensplantsoen.

De laatste etappe. De herinnering aan Jan Emmens is een feit.

Een gedachte over “Jan Emmens

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: