HomeLezingen

“Over Beurtschippers en Boderijders”

5 oktober 2011, lezig door de heer S W Mollema 

De lezing van de Historische Kring Menterwolde over beurtschippers en boderijders. Gegeven door dhr. S.W. Mollema, zoon van boderijder Mollema te Leens.
U heeft ze misschien wel meegemaakt of van gehoord. Beurtschippers en boderijders. Twee beroepen die niet meer bestaan.
Toen er nog geen openbaar vervoer was en geen vervoermiddelen voor iedereen, was de beurtschipper degene die de boodschappen over ver deed bv. in de Stad. Pakjes en boodschappenbriefjes kreeg hij mee en kwam met de handel weer terug. Door de talrijke kanalen kon hij overal komen. Toen de wegen beter begaanbaar werden konden paard en wagen ook beter vervoeren en menig schipper klom van zijn schip op de bok en werd boderijder. Op dinsdag en vrijdag, marktdagen, trokken boderijders naar de stad en stonden op de markten met hun wagens. Later stonden ze aan het Zuiderdiep. Paarden werden vrachtwagens en het verkeer werd te zwaar voor de binnenstad. Vandaar dat een bodenterrein werd aangewezen waar de vrachtwagens konden staan terwijl de boden de boodschappen deden. Na 1960 was dit beroep uitgestorven. Een ieder was in staat om zijn eigen boodschapjes te doen.