HomeLezingen

Bouwen in de Middeleeuwen

27 april 2011, lezig door de heer Jan Battjes 

Is de Kerkhörn gebouwd in de Middeleeuwen? Nee. Waarschijnlijk net erna. De oudste gebinten in het gebouw zijn van rond 1650. Als woning en boerderij van de predikant van de Petruskerk, weem genaamd, is het ontstaan. De kerk is wel uit de Middeleeuwen. Zoals toen gebruikelijk zijn de bakstenen of kloostermoppen ter plekke op vorm en grootte gebakken van Groninger klei.

In het Groninger gebied zijn de kerken en kloosters in grote aantallen ontstaan. Doordat de wegen in het waterrijke gebied soms vele maanden onbegaanbaar waren, bouwde ieder dorp zijn eigen kerk. En het ene dorp wilde voor de andere niet onder doen. De geestelijkheid en het ridderdom bepaalden het karakter van de vroege Middeleeuwen. Bouwwerken als kerken en burchten werden van de opkomende baksteen gemaakt. De minder belangrijke burger en horigen moesten het met hout doen. Hoewel er zo hier en daar een boer met eigen bezittingen in staat was een steenhuis te bouwen.

In Zuidbroek hebben er meerdere gestaan o.a. op het huidige industrie terrein De Gouden Driehoek. Dhr. Jan Battjes, bouwhistoricus, heeft een boek geschreven over het bouwen in de Middeleeuwen. Hij komt bij de Historische Kring Menterwolde vertellen over deze bouwkunst en belicht hierin de Petruskerk. Maar het gaat ook een beetje over de Kerkhörn. Dit gebouw is door zijn bureau “ontleed” en beschreven in een rapport.