HomeZuidbroek

Informatiepaneel Joodse begraafplaats

Op 4 juli is een informatiepaneel op de Joodse begraafplaats aan ’t Veen in Zuidbroek onthult door burgemeester Hoogendoorn. Dit paneel is op initiatief van de HKM in samenwerking met het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) gerealiseerd. De HKM wilde graag meer aandacht voor het verhaal van de Joodse gemeenschap in Noord- en Zuidbroek. Van 1884 tot 1922 was hier een zelfstandige Joodse gemeenschap, Kille, met op het hoogtepunt in 1899, 75 leden. Dat liep vervolgens gestaag terug en in 1922 werd de gemeente onderdeel van de Joodse gemeenschap in Hoogezand.

Een praatje met bezoekers van de begraafplaats leert vaak dat men wel enkele namen herkent, maar van het bestaan van een zelfstandige Joodse gemeenschap aan het eind van de 19e eeuw in Noord- en Zuidbroek en de plaats waar de synagoge aan de Uiterburen heeft gestaan weinig of niets af weet. Dit vormde de basis voor het idee om te kijken of er een mogelijkheid was een bord te plaatsen en er werd contact gezocht met de eigenaar van de begraafplaats, het NIK.

Het resultaat mag er zijn, mooi vormgegeven paneel en een tekst die inspireert om verder te googelen naar het verhaal van de Joodse gemeenschap in Noord- en Zuidbroek.

Dit is overigens niet het eerste initiatief van de HKM om de Joodse inwoners te gedenken. In 2017 werden er 28 Stolpersteine in Noord- en Zuidbroek geplaatst voor de woningen van waaruit Joodse inwoners door de Duitse bezetter werden afgevoerd. En gelukkig worden nu ook in andere plaatsen binnen de gemeente Stolpersteine geplaatst.

 

Tekst @Jan Dijk
Foto’s @Maria Visser