ActiviteitenHomeMeeden

Kerstwandeling Meeden

Derde Kerstdag is langzamerhand een begrip geworden in voormalig Menterwolde. Ook dit jaar was er weer de Derde Kerstdagwandeling. Om 13.00 uur waren er ruim 40 wandelaars aanwezig in de kerk te Meeden om gezamenlijk de pareltjes van Meeden te ontdekken. In de kerk waren o.a. het Hinz orgel en een Romaans doopvont uit de 13e eeuw te zien. We vervolgden onze route door het dorp en langs de grenzen van wat ooit een uitgestrekt veengebied was om uiteindelijk weer terug te keren bij de kerk en toren.

Als je door het dorp Meeden rijdt en men ziet hier de pracht van bloeiende kersebomen en de vruchtbare bouwgronden van dit welvarend dorp, dan zegt men terecht, men is hier in de Betuwe van het noorden”.

Een uit “Het Noorden in Woord en Beeld”, anno 1926, opgenomen citaat in het boekwerkje “Meeden in oude ansichten” van H.A. Spelde (1975). Hij vervolgt “Als degene die dit geschreven heeft deze tocht nu nog eens zou kunnen maken, dan zou hij waarschijnlijk niet weten wat hij zag. Er is in de loop der jaren erg veel gesloopt, vooral in het centrum en wel aan de noordkant”.

Maar is dit beeld in zekere zin niet van toepassing op al onze dorpen in v.m. Menterwolde en ook daar buiten? Afbraak en vernieuwing zijn van alle tijden. Maar gelukkig is er nog genoeg bewaard gebleven, ook in Meeden. Wat niet verdwenen is zijn de verhalen en sporen in het dorp en het omliggend landschap, door Niek Kieft ooit omschreven als “een landschap langs een liniaal”.

Vele monumentale boerderijen zijn nog te bewonderen en talloze verhalen en gebeurtenissen zijn vastgelegd zodat we dit jaar weer een leuke en informatieve kerstwandeling kunnen maken. Door Meeden dus.

© Jan Dijk
© jan Dijk
© Maria Visser