ActiviteitenHomeKerstwandeling 2018

Derde Kerstdag Wandeling

Nooit hadden de bewoners van Meeden, Muntendam en Zuidbroek gedacht dat ze nog eens een korte route zouden kunnen nemen naar de provincie Drenthe. Vóór de 80-jarige oorlog keken zij uit over een wijds, onafzienbaar moeras. Veen waar je maar beter geen voet in moest zetten, want je kon zomaar op een plek stuitten waar je naar beneden zakte, om nooit meer thuis te komen. Totdat diverse compagnieën, zoals die van Jan Trip en de borgers van Groningen, hier het metershoge veen gingen afgraven om het als turf te gaan verkopen. Ze stichtten hier veenkoloniën. Dorpen in lange lintbebouwing langs een kanaal wat voor de afwatering van het veen moest zorgen en de leuke bijkomstigheid had dat over datzelfde water de turf vervoerd kon worden. Toen het veen weg was bleef landbouwgrond over. Vruchtbaar gemaakt, oftewel “toegemaakt”, met de dreg van Stad werd het wederom een goudmijntje voor de boer die op het juiste moment zijn kans greep. Oldambster boerderijen schoten als paddestoelen uit de grond met hier en daar een villaboerderij van de herenboer, die daar wel gelegen lag.

De kerstwandeling, van Nooitgedacht naar Welgelegen, van de Historische Kring Menterwolde, op 27 december 2018, ging langs de grens in de tijd van veen, veenkoloniën en Oldambster boerderijen. We starten om 13.00 uur bij dorpshuis “Nooitgedacht” te Tripscompagnie. Halverwege werd de mens gelaafd in onze traditionele “kerststal”. Om te eindigen bij “Welgelegen” aan het einde van Borgercompagnie, gebouwd in 1655 als huis van een veenafgraver. De reis terug kon men zelf bepalen. Als echte wandelaar lopend, maar men kon ook per auto terug richting Tripscompagnie alwaar men nog kon genieten van een kop warme snert.

© Maria Visser

© Maria Visser

© Maria Visser

© Maria Visser

© Maria Visser

© Grietje de Vries

© Grietje de Vries

© Grietje de Vries

© Grietje de Vries

© Grietje de Vries

© Grietje de Vries

© Henk Pol

© Henk Pol

© Henk Pol

© Henk Pol

© Henk Pol

© Henk Pol

© Henk Pol

© Henk Pol

© Henk Pol