ActiviteitenHomeLezingen

Lezing op locatie omtrent Collectie ter Borg

Eerst was er sjompig veen. Dat werd met vele handen structureel en commercieel ontwaterd en afgegraven, toen de mens in de gaten kreeg dat turf een groot afzetgebied kon krijgen. De kale grond werd “toegemaakt” met mensenmest uit de stad. Daar werd het vruchtbaar van, zei men. Maar ondertussen was men de drek mooi kwijt. En ook nu werd met vele werkhanden het land bebouwd, samen met werkpaarden en werktuigen.

Ploegen, zaaien, schoffelen, rooien, maaien, zeven, dorsen.

Toen de mechanisatie kwam en daarmee het handwerk werd overgenomen, ging dhr. Ter Borg uit Borgercompagnie de handwerktuigen verzamelen. Steeds meer kwamen er in schuurtjes en op zolders terecht. Waar Ter Borg ze weer weghaalde, schoonmaakte en in zijn eigen schuur tentoonstelde. Vele Plattelandsvrouwen en leden van agrarische verenigingen zijn al bij hem wezen kijken. Om deze verzameling niet verloren te laten gaan is Stichting Collectie ter Borg in het leven geroepen, die een museum heeft geopend in een leegstaande steenfabriek te Ommelanderwijk. Een museum die gerund wordt door vrijwilligers en alleen op afspraak open is.

De Historische Kring Menterwolde nam u mee naar deze landbouwwerktuigen, die thuis horen in Gronings-Drentse Veenkoloniën, gebruikt tussen 1850 en 1950. In de “Stainkroeg” werd verteld over de collectie en een gids nam ons mee langs de werktuigen en gereedschappen om de werking uit te leggen.

Voor sommigen een nostalgisch weerzien, waarbij veel verhalen weer boven komen. Voor anderen een verbazing over zoveel werk, verzet door man- en paardenkracht. Zeer geslaagde en boeiende avond en een lezing op locatie is voor herhaling vatbaar.