Lezing Spike de Wind,’Nieuwe kijk op de Duitse inval in Groningen 10 mei 1940′

Donderdag 20 september was er een lezing door Sipke de Wind, locatie Noord Nederlands Trein en Tram Museum. Onderwerp de “Nieuwe kijk op de Duitse inval in Groningen 10 mei 1940”.

Al sinds 10 mei 1940 weet men hoe de inval van de Duitsers in Nederland is gegaan. Hoe een pantsertrein bij Nieuwe Schans over de grens kwam om over het spoor Nederland te overvallen, maar tegengehouden werd door opgeblazen bruggen. Door die actie werd Zuidbroek in verhouding zwaar getroffen. Alle bruggen, in totaal vijf, werden opgeblazen wat heel veel schade veroorzaakte aan de bebouwing in de omgeving.

Sipke de Wind uit Leek is gegrepen door de oorlog in het Noorden van het land. Hij is o.a. de Duitse inval in de provincie Groningen opnieuw gaan onderzoeken en raadpleegde dagboeken van Duitse militairen, die in het Noorden waren ingezet en interviewde Groningse ooggetuigen. Zij gaven verrassende wendingen.

Het verhaal van Sipke gaat vooral over het spoor en de pantsertrein die tot aan Groningen kwam en de wegen waarlangs de inval plaats vond, o.a. langs het Winschoterdiep, waar ook Zuidbroek een rol in speelt.

 

2 gedachten over “Lezing Spike de Wind,’Nieuwe kijk op de Duitse inval in Groningen 10 mei 1940′

  • 23 november 2018 om 17:42
    Permalink

    I think this is one of the so much important info for me. And i am happy reading your article. However wanna observation on few normal things, The website style is wonderful, the articles is really great : D. Excellent job, cheers

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: