Lezingen

De opkomst en ondergang van de kartonindustrie

21 februari 2017, lezig door de heer Willem Friedrich 

De kartonindustrie was heel belangrijk voor de ontwikkeling van Oost-Groningen en is samen met de aardappelzetmeelindustrie een van de eerste industrieën in ons land. Tot die tijd (1865) is in ons land enkel landbouw en handel. 

De heer Friedrich zal ook vertellen over de fabriek de Toekomst in Scheemda, die de laatste tijd veel in het nieuws was. Hij heeft was hierbij zeer betrokken. Dat die fabrieken hier kwamen heeft onder anderen te maken met de scheepvaart vanuit Oost-Groningen. Er is heel veel geld verdiend en dat wordt geïnvesteerd in o.a. nieuwe fabrieken. Natuurlijk speelt de aanwezigheid van grondstoffen en brandstof (turf) ook een belangrijke rol. 

Oost-Groningen was een Silicon Valley op dat moment. Het is de tijd van de Champagne jaren. Boeren eten met gouden bestek en de grote boerderijen worden gedurende deze tijd gebouwd. Onze Gouden Eeuw. Door de hoge milieukosten en het beschikbaar komen van ander verpakkingsmateriaal was de ondergang onvermijdelijk.