Home

Kerstdagwandeling in Sappemeer

Dit keer was de HKM uitgeweken naar het naburige Sappemeer. Jan en ik hadden een 3-tal keren Sappemeer verkend. Waar was iets te vertellen, werd de route niet te lang, allemaal dingen die een rol speelden.
 
Om half twee werd er verzameld bij museumwerf Wolthuis. Toen iedereen was toegesproken over de werf, iets over de scheepsbouw en de nering doenden vertrokken we met 60 personen. De route ging via het terrein van de voormalige gasfabriek via de Margrietflat naar het Margrietpark. Op enkele plaatsen werd iets verteld over de ontstaansgeschiedenis.
 
Bij het gebouw van de buurt vereniging hadden Janneke, Maria en Geert een partytent met banken neergezet. Ze serveerden er chocomelk en gluhwein. Daarmee kon je de tevens verstrekte oliebollen wegspoelen. Zoals alle voorgaande keren vielen de traktaties er goed in. Jan vertelde over Aletta Jacobs haar loopbaan en haar rol voor de vrouwenemancipatie.
 
De route voerde verder via de voormalige ULO-school naar de Noorderstraat. Hier werd nogmaals verteld dat daar vroeger het Winschterdiep liep. Voor de jongere bezoekers was dat moeilijk voor te stellen, want er kwamen vragen over. 
Het restaurant/hotel “Het Bontehuis” uit 
1628 (oudste huis in Sappemer) kwam ook voor in mijn verhaal. Op deze plek was het lawaaierig en we gingen richting de Willibroduskerk. Hier werden we ontvangen in de veel te kleine hal. Veel mensen moesten in de kou  buiten wachtten. Daarna mochten we binnen in de kerk rondkijken. Onze gids vertelde vervolgens iets over de ontstaansgeschiedenis van deze 150 jaar oude kerk. In 1972 was er grote schade aan de kerk ten gevolge van een hevige storm. De torenspits werd van de kerk geblazen en viel door het dak van de kerk.
 
We gingen verder langs de Noorderstraat in oostelijke richting. Dit was het gedeelte waar vroeger de middenstand was gevestigd.  Sappemeersters noemden dit ” bie veuren”.
Jan vertelde nog over een bankoverval aldaar die de Rabobank geen cent had gekost.
Het schoollaantje, het voormalige gemeentehuis en de bioscoop kwamen ook nog voor in het verhaal. Bij de voormalige HBS ging Jan nog iets vertellen over Aletta Jacobs als scholier en studente. De wandeling ging toen naar de koepelkerk.  Deze achtkantige was bij de stichting door de stad Groningen betaald. Het wapen van de stad staat nog boven de deur.
Het is dan ongeveer kwart over vier en dat is een mooie tijd om er een punt achter te zetten.
Er waren lovende woorden aan het adres van de HKM en  wij waren bij met het grote aantal wandelaars. Meer dan in de twee voorgaande samen.
 
Tekst @Wieko Smit
Foto’s @Pia Haan 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.