HomeZuidbroek

Onthulling replica houten grafzerk

Op initiatief van de “Stichting Behoud Karakteristieke Dorpsgezichten Menterwolde”, werd op Zaterdagochtend, 2 juni 2018, op het oude kerkhof van de Petruskerk in Zuidbroek een replica van een oude houten grafzerk onthuld.

Op het oude kerkhof in Zuidbroek hebben vele houten stèles ( houten grafzerk of grafteken) gestaan. Nog maar een paar stèles zijn in goede staat aanwezig. Veel zijn verdwenen of nog rudimentair aanwezig. Teksten van deze zijn meestal niet meer te lezen.. De replica is van een stèle van H. Watermulder, overleden in 1919, de oorspronkelijke stèle was in heel slechte staat. Gelukkig was de tekst met het daarop geschreven grafgedichtje nog redelijk goed te lezen. Het grafgedichtje wekt ontroering vanwege zijn eenvoud, onvaste handschrift en enkele taalfouten.

Wij als Stichting, beschouwen deze stèle als cultureel erfgoed en vonden het gepast het grafteken een tweede leven te geven in de vorm van een replica. De oude oorspronkelijke stèle zullen we in een vitrine in de Kerk stallen.

Janneke Blaauw, weduwe van onze zeer gewaardeerde oud secretaris, heeft de handeling van onthulling verricht.

De voorzitter van de Stichting , Everhard ten Wolde, heeft voor de genodigden een korte voordracht gehouden, met als titel : “Het Houten Grafmonument, kwetsbaar Teken uit het verleden”.